• 3
  • 2

O pršutu Drniške pršutane

Priča o kralju gastronomskih delicija drniškog kraja započinje još u ona davna vremena kada su legije antičkih Rimljana hodale po ovim prostorima ostavivši za sobom recept koji će u sljedećim stoljećima baštiniti stare drniške obitelji.

 

prsut 1Prateći osnovne korake pripreme suhomesnatih proizvoda starih Rimljana, drniška domaćinstva prilagođavala su recepturu svom krškom kraju i uvjetima u kojima su živjeli, stvarajući tako delikatesu koja će u sebi objediniti povijest, običaje i podneblje drniške regije, pršut.

Slijedeći tradicionalne postupke proizvodnje, od običnog svinjskog buta s kosti Drniška pršutana stvara pršut specifičnog slatkasto – slanog okusa i s blagom aromom dima nastalom izgaranjem dalmatinskog bilja, ali ključan sastojak, prava tajna njegovog punog okusa koji ga čini tako posebnim u odnosu na druge specijalitete, skriva se u smještaju Drniške pršutane.

prsut 2Zahvaljujući zemljopisnom položaju Drniške pršutane u samom središtu submediteranske klime, na području gdje se sudaraju oštri planinski vjetrovi i toplo jugo što sa sobom donosi slani morski zrak, nastaju jedinstveni uvjeti za dozrijevanje vrhunskog pršuta. Izložen utjecaju vjetrova, mladi pršut na sebe veže ljekovite čestice raslinja krškog kraja i morskih soli što mu ih oni nose i tako dobiva opojni okus koji u sebi skriva svu prirodnu ljepotu drniškog kraja.


Na kraju, beskonačna igra suhe bure i vlažnog juga oblikovat će pršut ujednačene gustoće sa savršeno tvrdom koricom i tankim slojem zaštitne plijesni koje će ga sačuvati sve dok u potpunosti ne sazrije i postane delicija koja će udovoljiti i najistančanijim okusnim pupoljcima.

Otkrijte sve okuse i lica pršuta Drniške pršutane...

Pršut - komadići

Pršut - komadići

Pršut - četvrtina

Pršut - četvrtina

Pršut - rezani

Pršut - rezani

Pršut - cijeli

Pršut - cijeli

logo

kuca

Drniška pršutana d.o.o. za proizvodnju i trgovinu
Lacići 21 A, Razvođe (Općina Promina)
OIB: 19416301634
Matični broj subjekta: 060206848
Nadležni sud: Trgovački sud u Zadru – stalna služba u Šibeniku
Temeljni kapital uplaćen u cijelosti: 1.553.000, 00 HRK
Direktor: Neven Duvančić